Regler och info om vår simskola

INFO OM VÅR SIMSKOLA

Vi är en förening som bedriver vår simskoleverksamhet i Sandareds Simhall. Våra ledare är främst ungdomar som själva tränar simning eller gjort det tidigare. En förening bygger på engagemang från sina medlemmar så tveka inte att hör av dig om du har bra idéer att dela med dig av! Vi är en förening som hyr tid i Sandareds Simhall från Borås Kommun för vår simskole-, vuxen- och tävlingsverksamhet. Vi är inte ”simhallen i Sandared” utan har en egen kanslilokal i centrala Sandared. Kvarglömda saker från simskolan lämnas till simhallens personal. För att se deras kontaktuppgifter gå in på deras hemsida eller fråga någon av våra Dagsansvariga ledare på helger/måndagkvällar om hjälp att leta bland simhallens kvarglömda saker.


Info till er med barn i Simklubben 1970’s simskola

 • Första lektionen på terminen:

Samling på läktaren för ALLA barn oavsett grupp. Dagsansvarig ledare och alla övriga ledare presenterar sig. Ledarna ropar upp respektive grupp. Sedan går ledarna och barnen till den platsen som i fortsättningen kommer att vara gruppens samlingsplats. Anhöriga sitter på läktaren under lektionen. Inga föräldrar är med i bassängen.

 • Samling/Närvaro:

Barnen ska vara själva vid samlingen. Anhöriga ska endast lämna barnen och därefter sitta på läktaren, om inte det finns särskilda behov (dessa skall anmälas till dagsansvarig eller kansliet i förväg). Föräldrar vid kanten kan störa lektionen och koncentrationen i gruppen.

 • Vi följer Svenska Simförbundets Simlinjen:

Enligt Simlinjen så börjar vi med ryggsim och crawl (som är tekniskt lättare) och när barnet klarar att simma 10 m i lilla bassängen börjar vi öva på bröstsim i stora bassängen. Enligt Simlinjen skall det vara minst 2 ledare per 12 barn. Vi i SK70 har oftast fler ledare till alla våra grupper, endast i undantagsfall har vi så få som två ledare per simskolegrupp.

 • Ledare i simskolan:

Alla dagar vi har simskoleundervisning har vi Dagsansvariga (klädda i svarta SK70-tröjor) som är de ledare ni anhöriga skall kontakta vid frågor eller information. Våra ledare i grupperna (klädda i röda SK70-tröjor) är där för att hålla i lektionerna och ansvara för barnens säkerhet under lektionen, de skall ej störas. De Dagsansvariga rapporterar till klubbens kansli efter varje avslutad dag. Alla våra ledare erbjuds löpande både interna och extern utbildningar.

 • Säkerhet:

Alla våra ledare skall gå HLR-utbildning och den praktiska kursen ”Om olyckan är framme i simhallen” minst en gång per år. Alla våra ledare skall en gång per år visa upp ett utdrag ur belastningsregistret för att få jobba med barn i vår verksamhet.

 • Barnansvar:

Anhöriga ansvarar för sina barn fram tills lektionen börjar. Under lektionen ansvarar klubbens ledare och då sitter anhöriga på läktaren. Efter lektionen så ansvarar anhöriga åter igen för sina barn. Detta gäller även vid eventuell utrymning vid tex brandlarm.

 • Frågor, funderingar, återmatning, önskemål eller åsikter:

Om du har något du vill delge simklubben, både positivt och negativt, vänligen hör omgående av dig till kansliet eller prata direkt med Dagsansvarig i simhallen.

 • Fotoförbud:

Det är fotoförbud i hela Sandareds simhall. Detta gäller även under våra simskolor. Ni får ej fota/filma när ni är i simhallen på simskolan. Vänligen respektera detta! Simklubben 1970 fotar ibland sina ledare, tränare och tävlingssimmare, dessa foton används i marknadsföringssyfte.

 • Svårighet att delta i vissa moment:

Vi vill att ni i förväg meddelar kansliet eller dagsansvarig om ert barn inte kan eller har svårigheter att delta i vissa moment pga. sjukdom, diagnos eller andra hinder.

 • Flytt mellan grupper:

Under de första tre-fyra lektionerna av terminen kommer ledare och Dagsansvariga att kontrollera att barnen passar i sina grupper. Om de bedömer att ett barn behöver byta grupp blir målsman informerade via mail. Vi kommer då leta efter en ledig plats i en passande grupp. Efter dessa fyra första lektioner kommer barnet stanna i sin grupp och lektionerna planeras utefter barnen i gruppen.

 • Hygien:

Barnen ska duscha och tvätta sig med tvål innan badkläderna tas på, detta sker innan de kommer till uppvärmningen. Detta för att klorhalten i vattnet inte ska behöva höjas, vissa personer är känsliga för klor.

 • Toabesök:

Vänligen påminn ditt barn om att gå på toa innan lektionen börjar! Säg till ditt barn att det är ok att gå upp ur bassängen och gå på toa under lektionen bara de säger till ledarna. Vi har tyvärr haft flera ”olyckor” i båda bassängerna under 2019. Vi hoppas slippa fler olyckor genom att informera er anhöriga om att påminna era barn om toabesök innan lektionen börjar.

 • Åldersgräns:

Barn från 8 år byter om i ”rätt” omklädningsrum. Tjejer på damernas och killar på herrarnas. Vi har samma regler som badhuset. ”Rätt” omklädningsrum gäller även alla vuxna.

 • Simglasögon:

Barnen ska inte ha simglasögon i Miniplask och Baddaren eftersom man med simglasögon inte kan uppnå en bra vattenvana, vilket är målet med dessa grupper. Däremot är simglasögon tillåtet i efterföljande grupper. I Medley och uppåt får barnen mer än gärna ha simglasögon då det underlättar för barnen att lära sig teknikerna.

 • Badkläder:

Barnen bör ha åtsittande badkläder. Om badshorts används bör de vara av kort modell annars är badbyxor av åtsittande modell att föredra. Långa badshorts blir tunga och skapar motstånd i vattnet när barnen simmar (det blir svårare att lära sig simma).

 • Långt hår:

Barnen ska ha håret uppsatt om de har långt hår eller använda badmössa. Håret kommer i vägen och skapar motstånd i vattnet när barnet simmar. Om barnet fryser värmer en badmössa.

 • Utrustning:

Barnen använder inga egna flytredskap utan vi använda SK70´s och badhusets utrustning (tex flytkorvar, plattor och livbojar).

 • Försäljning:

Simklubben 1970 har försäljning av simglasögon och badmössor i samband med fikaförsäljningen på lördagar och söndagar. Det är barn och ungdomar i våra tävlingssimmare som säljer fika och alla inkomster från försäljningen går direkt tillbaka till barn och ungdomar i föreningen. Vill man handla utrustning på måndagar kan man kontakta dagsansvarig.

 • Bad utanför lektionstid:

Det är inte tillåtet att bada före eller efter våra lektioner. Det är ej heller tillåtet för syskon att bada under pågående lektion. Men bada gärna med era barn på fritiden mellan lektionstillfällena!

 • Barn som stör lektionen:

Ibland händer det tyvärr att barn som inte lyssnat på simskolans ledare och stört lektioner. För att komma tillrätta med detta ges våra ledare möjlighet att sätta upp barn på kanten om ovan beteende upprepas. Om ditt barn sätts på kanten, prata med dagsansvarig så hjälps vi åt att försöka förebygga fler tillfällen!

 • Återbetalning:

Innan terminen börjat sker återbetalning av medlemsavgift och terminsavgiften vid avbokning. Efter terminsstart sker återbetalning av terminsavgiften enbart vid sjukdom och skall intygas av läkare.

 • Mailadresser:

I vårt system SportAdmin finns möjlighet att anmäla tre mailadresser per barn. Vill ni ha mail till fler än en mailadress höra av er så uppdaterar vi i SportAdmin. Kontakta kansliet även vid byte av tex adress, telefonnummer, mailadress eller namnbyten.

 • SportAdmin-appen:

Ladda ner appen SportAdmin MedlemsApp där kan du bl.a. se tiden för nästa lektion, barnens grupp, mailutskick, fakturor, barnens simmärken, medlemskort och erbjudanden. Vi vill att frånvaro anmäls i appen istället för per mail.

 • Avslutning:

Miniplask, Baddaren, Sköldpaddan, Sköldpaddan Sim, Pingvinen, Fisken och Hajen får diplom på avslutningen där det står vilka simmärken barnet tagit och vilken grupp barnet rekommenderas gå i nästa termin. Medley och Teknik får ej diplom utan har gemensam avslutning med uppvisnings i tävlingsform som avslutning där alla som deltar får en medalj. Info om grupp till nästa termin fås per mail i dessa grupper. Anmälan till Medley och Teknik sköts av kansliet (samma som med våra tävlingsgrupper).

 • Sjuk/Bortrest/Upptagen:

Om ni i förväg vet att ni ej kan delta på lektionen anmäl frånvaro i SportAdmin MedlemsApp. Mail vårt kansli vid längre period av frånvaro. Mailen läses ej på helgen och vi behöver ej denna info i efterhand.

 • Missade lektioner:

Vår policy är att vi ej kan erbjuda er att ta igen enstaka missade lektioner. Många av våra grupper är fullbokade under terminen och det skulle riskera säkerheten för barnen och sänka kvalitén på undervisningen att ta in fler barn i grupperna. Vid längre sjukdomsperiod kontakta kansliet så kan vi se över situationen.

Mer och utförligare info finns i de mail som skickats i början på terminen till alla som anmält sig till simskolan.

Välkomna till en ny termin hos oss i Simklubben 1970 (SK70)!